My posts are my personal views. They do not represent the views of my company / Příspěvky na tomto webu jsou pouze mé osobní názory.

www.yirina.net

Veliké poděkování za poskytnutí osobních fotografií ze svých archívů bývalým zaměstnancům ČSA. Přestože jsem se snažila získat souhlas se zveřejněním od všech, kteří se na fotkách nachází, je to vzhledem k velkému časovému odstupu a množství lidí, nemožné. Pokud se na některé fotce najde někdo, kdo se zveřejněním sebe nebo fotografie nesouhlasí, prosím, kontaktujte mě.
Pokud máte fotky, které by tento archív mohly doplnit, prosím zašlete mi je na mail yirina@seznam.cz , budu moc ráda.
 

 

V roce 1997 se personál ČSA ve velkém převlékl. Nové uniformy byly velkým projektem. Stále ještě papírová norma o nošení stejnokroje byla doplněna ilustracemi přímo od paní návrhářky. Tou byla akademická malířka Daniela Bočanová. Uniformy se opět šily v OP Prostějov. V roce 2001 byla doplněna odznakem aliance Sky Team, kam ČSA vstoupily.
Oproti předchozí cirkusové variantě se uniforma vrátila ke klasičtějšímu elegantnímu stylu kostýmku. Základní barvou byla tmavě modrá, ale vzniklo k ní několik barevných variant, podle různých oddělení a funkcí. V reálu pak veřejnost potkávala v letištních halách různé barevné kombinace a jenom málokdo byl schopen rozeznat, kdo patří kam. Asi to bylo děláno s dobrým úmyslem, ve finále z toho ale vznikl zmatek a nejednotný vzhled. Z pohledu cestujícího, který prošel odbavením, kde se potkal s pracovnicemi v modrém kostýmu, následoval do Duty Free, kde byly v olivově zelené a ještě k tomu i v zimě nosily pracovnice zde letní vzor uniformy, pak se mohl setkat se zaměstnankyněmi VIP služeb, které měly uniformu vínovou a nakonec nastoupil do letadla, kde měly stevardky modrý kostým, který už cestující viděl na check-inu, ale měly k němu vínové vesty.
Byť to bylo barevné a pestré, ztratilo to ten smysl uniformy - vytvořit jednotný vizuální styl, který by symbolizoval to, že všichni patří k jedné společnosti. Tehdy to tak ještě bylo, ČSA provozovaly pro cestující veškerý pozemní servis, kterým cestující před odletem prošel.

Přestože uniformu navrhovala akademická malířka, paní Bočanová, ve finále do realizace zasahovaly i kancelářské pracovnice, které neměly jakoukoliv zkušenost s oděvní tvorbou. Osobně si pamatuji, že jsem se tehdy doptávala, kdo vybral onu olivově zelenou barvu pro pracovnice Duty Free Shopu. Přihlásila se k tomu kolegyně, která pracovala na pozici nákupčí produktů pro Duty Free Shop (cigaret, parfémů, čokolád). A že vybírala mezi šedou, olivově zelenou a pokud si dobře vzpomínám, tak ještě khaki. Tak usoudila, že olivově zelená bude nejlepší. A bylo to.   
 

 

Zimní varianta

 

Jak jsem psala výše, jednotlivé útvary a složky byly odlišeny barvou a drobnými rozdíly. Základem byl kostým s dvouřadým sakem a strakatou šálkou s modro-vínovým vzorem.

Palubní průvodčí

Stevardky měly uniformu tmavě modrou. Skládala se ze saka s lesklými proužky na klopách, sukně a kalhot s lesklým lampasem, halenky s krátkým a dlouhým rukávem, vínové vestičky, pásku, klobouku, zástěrky, kabátu, šálky, šátku, zimní šály.

Pozemní personál - odbavovací složky

Pozemní pracovnice měly stejný kostým jako palubní průvodčí, ale na kalhotách a sukni neměly lesklý lampas. V základní výbavě nebyla vestička, ta byla přidána až po několika měsících, na žádost zaměstnankyň. Na rozdíl od palubních průvodčích ji měly tmavě modrou. Halenka byla na některých odděleních bílá, na některých v barvě slonová kost, důvod barevného rozdílu se nepodařilo zjistit, ale bylo to tak v normě o uniformách jasně uvedené. Pozemní pracovnice neměly klobouk. 
Vedoucí složek měly sako v šedé barvě, zbytek uniformy byl stejný, jako ostatní.

VIP salónek

Zaměstnankyně v salónku měly uniformu vínovou, stejnou, jako kolegyně z odbavovacích složek.

Duty Free Shop

Duty Free provozovaly ČSA, jako jednu ze svých nejziskovějších složek a proto ji, když byly potřeba peníze, prodaly. Zaměstnankyně nosily celoročně letní uniformu, která byla stejná jako u palubních průvodčích a pozemního personálu, jen v jiné barvě - olivově zelené a na zimu měly kalhoty. Olivově zelený zimní kostým nikdy nevznikl.

 


 


Základní kostým palubních průvodčí.


Foto: Elen Zajíčková


Stevardky měly vestičku vínovou.


Zástěra pro servis.


Pozemní zaměstnankyně měly vestičku modrou.


Poprvé se u této uniformy objevily kalhoty.


Vedoucí oddělení měly sako šedé (vlevo). Ano, už tehdy proběhlo období s respirátory, kvůli nějaké epidemii SARSu nebo MERSu.


VIP verze uniformy v červené barvě. Zimní varianta.


VIP salónek.


VIP salonek.


Manuál k uniformě - první obrazový, zatím jen černobílý.

 


Náhodně jsem narazila na uniformu TWA, kterou pro ně navrhoval Ralph Lauren a kterou jejich posádky nosily v letech 1978 - 2001. Myslím, že nějaká inspirace ohledně saka tam tehdy musela být, zejména, co se týče těch dvou kapes na jedné straně.

 

 

Letní varianta

 

 

Letní varianta se interně nazývala - dalmatin. Šlo o šaty, složené z halenky a sukně, pásek, sako a vestičku. Různé provozní složky byly opět barevně odlišeny.


Palubní průvodčí

Letušky měly základní šaty modro-bílé, s černým páskem, vínovým sakem a vínovou vestičkou. Sako mělo trošku jiný střih, než saka ostatních oddělení, viz ilustrace.

Pozemní personál - odbavovací složky

Zaměstnankyně kolem odbavení měly stejné modro-bílé šaty (halenku + sukni) a modré sako. Vestička v první verzi nebyla, ta byla přidána až po pár měsících na žádost zaměstnankyň, které si bez saka připadaly, jak v noční košili. Poté dostaly tmavomodrou vestu.

VIP salónek

Pracovnice VIP služeb měli dalmatína vínovo-bílého a k němu vínové sako a později také vestu.
Vedoucí složky měla sako tmavě modré.  

Duty Free Shop

Zaměstnankyně Duty Free měly dalmatina olivově zeleno-bílého, k tomu zelené sako a později i vestu.

 


Letní verze pro stevardky.


Foto: sbírka Olga Krmelová


Foto: sbírka Olga Krmelová


Foto: sbírka Olga Krmelová


Foto: sbírka Olga Krmelová


Foto: sbírka Olga Krmelová


Foto: sbírka Olga Krmelová


Uniforma pozemního personálu.


Uniforma vedoucí VIP salónku. Šaty jsou vínovo-bílé (na fotce to není moc vidět) a sako modré. Pracovnice salónku mohly mít k této vínové verzi šatů bílé boty.


Modrá verze uniformy pro odbavovací personál.


Olivově zelená verze pracovnic Duty Free Shopu.


Olivově zelená verze pracovnic Duty Free Shopu.


Olivově zelená verze pracovnic Duty Free Shopu.


Olivově zelená verze pracovnic Duty Free Shopu.


Olivově zelená verze pracovnic Duty Free Shopu.


Podle zachované fotodokumentace zaměstnankyně Duty Free Shopu nosily kreativně k letní zelené variantě i šálky, které patřily k zimní uniformě. To asi paní Bočanová neplánovala.


Vystřihovánky které byly určeny dětem na palubě.


Módní přehlídka, na které byly tyto uniformy v roce 1996 představeny.


Uniforma z tohoto období na webu http://www.uniformfreak.com/1csa.html

 

Dokumentace dochovaná k výběrovému řízení na tyto uniformy.

 

 


www.yirina.net

 

Vsevjednom.cz